Esporão reserva je bílé, suché víno, jehož zářivě zlatavá až slámová barva je charakteristická pro odrůdu Roupeiro. Aroma připomíná zralé mandarinky nebo meruňky. Jeho chuť je vyvážená s harmonickou kyselinou. Také nesmíme opomenout specifickou chuť opečených toastů a máslových sušenek, která je patrná díky fermentaci v dubových sudech. V závěru vás potěší sametovost s minerálními tóny. Tato jedinečná reserva nejlépe vynikne s grilovanou rybou, asijskými specialitami a samozřejmě navodí i uvolněnou atmosféru.
Oblast: Alentejo
Klasifikace: DOC
Odrůdy: Arinto, Roupeiro a Antao Vaz
Ročník: 2021
Alkohol: 14 %
Teplota pro podávání: 12°C
Doporučené párování: grilovaná/pečená treska, uzený losos
Esporão vyrobilo v oblasti Alentejo první Reservu v roce 1985 a rázem se stalo vyhlášeným vínem pro svou mimořádnou kvalitu a jedinečnou chuť. Pečlivá práce na vinicích, zkušenosti z ročníků minulých, nejnovější technologie a dlouholetá vynikající práce enologů Sandry a Ramose je zárukou, že každý ročník představuje opravdu to nejlepší z regionu.
I bílá reserva je vyjímečným portugalským vínem.
Rok 2021 byl deštivý. V období vegetačního klidu (podzim – zima) byly hodnoty srážek vyšší než průměr za posledních 22 let a teploty zůstaly mírné. Dostatek deště vedl k doplnění a obnovení zásoby spodních vod. V létě byly mírnější teploty než jsme zvyklí a to umožnilo pravidelné a postupné zrání hroznů. Jejich kvalita byla vynikající.
Jednoduše je nezapomenutelným portugalským vínem.
Vinice je plně certifikovaná jako ekologické zemědělství.
Půda je kamenitá a jílová s žulovým podložím. Průměrné stáří vinic 16 až 26 let. Hrozny byly šetrně posbírany, část fermentace proběhla při teplotě 15ºC v nerezových tancích a část v dubových sudech na vybraných kvasinkách. Následovalo zrání opět jen části produkce v nových dubových sudech po dobu 6 měsíců.