Esporão reserva je bílé, suché víno, jehož zářivě zlatavá až slámová barva je charakteristická pro odrůdu Roupeiro. Aroma připomíná zralé mandarinky nebo meruňky. Jeho chuť je vyvážená s harmonickou kyselinou. Také nesmíme opomenout specifickou chuť opečených toastů a máslových sušenek, která je patrná díky fermentaci v dubových sudech. V závěru vás potěší sametovost s minerálními tóny. Tato jedinečná reserva nejlépe vynikne s grilovanou rybou, asijskými specialitami a samozřejmě navodí i uvolněnou atmosféru.
Oblast: Alentejo
Klasifikace: DOC
Odrůdy: Arinto, Roupeiro a Antao Vaz
Ročník: 2017
Alkohol: 13 %
Teplota pro podávání: 12°C
Doporučené párování: grilovaná/pečená treska, uzený losos
Vína z řady Defesa do Esporão se nám představují jako vína moderního stylu, která jsou elegantní a zároveň intenzivní. Ukazují také rozdílnost a charakter jednotlivých vinohradnických parcel, kde se hrozny pěstují.
V jarních měsících byly nižší teploty a vyšší vlhkost než v předchozích letech, což představovalo ideální klimatické podmínky pro houbové choroby na révě. Proto jsme vyvinuli maximální možnou péči, aby se zabránilo napadení plísní. Chladnější teploty v tomto ročním období poskytly delší vegetativní růst a i přes velké teplo od začátku července, jsme začátek sklizně posunuli asi o 10 dní později než obvykle. Horké počasí pokračovalo po dobu sklizně a hrozny byly ve vynikající kvalitě. Navzdory teplu byly hladiny cukru normální a kyselost byla o něco nižší než normální.
Půda je kamenitá a jílová s žulovým podložím. Průměrné stáří vinic 18 let. Hrozny byly šetrně posbírany, část fermentace proběhla při teplotě 15ºC v nerezových tancích a část v dubových sudech na vybraných kvasinkách. Následovalo zrání části produkce v nových dubových sudech po dobu 6 měsíců.