Esporão reserva je vynikající červené, suché víno. Intenzivní rubínová barva potěší oko každého milovníka vína. Jeho výrazné ovocné aroma zralých červených plodů s tóny koření vás přenesou až do exotických zemí. Jeho chuť je plná a sametová. Výrazné třísloviny pocházející z odrůdy Aragonés dávají výborný potenciál k archivaci. Můžete si také založit vlastní sbírku těchto jedinečných vín, protože každý rok vytvoří etiketu jiný umělec.
Oblast: Alentejo
Klasifikace: DOC
Odrůdy: Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Aragonez, Trincadeira a Cabernet Sauvignon
Ročník: 2021
Alkohol: 14 %
Teplota pro podávání: 15°C
Doporučené párování: zvěřinové chody jako dančí hřbet s portským přelivem nebo klasika kančí se šípkovou
Esporão vyrobilo v oblasti Alentejo první Reservu v roce 1985 a rázem se stalo vyhlášeným vínem pro svou mimořádnou kvalitu a jedinečnou chuť. Pečlivá práce na vinicích, zkušenosti z ročníků minulých, nejnovější technologie a dlouholetá vynikající práce enologů Joãa a Sandry je zárukou, že každý ročník představuje opravdu to nejlepší z regionu.
Jednoduše je nezapomenutelným portugalským vínem.
Mírná a deštivá zima následováná upršeným jarem pomohla k obnově zádob vody na vinicích. Léto bylo velmi horké a s velmi vysokými teplotami v červenci. Krásné počasí babího léta pokračovalo po dobu sklizně a hrozny byly ve vynikající kvalitě. Postupné zrání přálo selektivní sklizni u jednotlivých odrůd a dosáhlo se mimořádné kvality.
Půda je kamenitá a jílová s žulovým podložím. Průměrné stáří vinic 10 let. Odrůdy byly zpracovány samostatně s krátkou macerací na slupkách, následně proběhlo zchlazení moštu, pneumatické lisování a samotná fermentace při teplotě 15ºC v nerezových tancích, odstředění, studená stabilizace a filtrace. Následovalo zrání v dubových sudech po dobu 12 měsíců v poměru 60% US a 40% Francie