Při hledání čistého potěšení z vína je většinou naše zaměření upřeno na náležitý výběr láhve. Ale už méně pozornosti se věnuje tomu, co držíme v ruce. Kvalitní víno si zaslouží servis do prvotřídního skla. Tvar sklenice i její velikost může velmi významně umocnit požitek, ale je tomu i naopak. Tak proč si nevychutnat víno naplno?
Není to jen řečnická otázka? Nebojte se. Není to až tak složité. Mám pro vás návod, jak se při výběru neztratit.
Hlavní úkol plní materiál. Špičkové sklenice jsou čistě transparentní, vyrobeny z křišťálu bez příměsí olova, aby vynikla barva vína včetně drobných odlesků. Tenká stěna umožní pozorovat viskozitu a čistotu vína, když si zakroužíte s elegantní dlouhou stopkou. Obejdou se také bez zbytečného zdobení, a jejich okraj je zbroušený pro příjemný pocit při doteku rtů. Dalším atributem je tvar. Nejčastěji se setkáte s tulipánem, balónem a flétnou.
Jsou to 4 typy vinných sklenic:
Tyto se liší svým tvarem a objemem v závislosti na charakteru vína.
Bílá vína mají jemnější chutě i vůně. Proto je vhodná užší sklenice, kdy se aroma nasměruje přímo do nosu. Užší kalich se hrdla zužuje a aroma vína je zde více koncentrované. Také se minimalizuje množství kyslíku, aby víno zůstalo svěží. Bílá a růžová podávejte nachlazená. Tvar tulipánu s menším objemem pomáhá zachovat vyhovující teplotu delší dobu. Objem je doporučený kolem 400ml.
Balón je vhodným tvarem, pro červená vína, která mají korpulentnější aroma a uvítají více prostoru. Širší hrdlo je lepší pro provzdušnění vína. Je lehčí s vínem zakroužit, lépe se uvolní jeho aromatické látky a vzduch pomáhá rozvinout vůni. Výsledkem je, že si tak víno plně vychutnáte. Sklenici na červené víno můžete držet v horní části stopky. Objem kolem 700ml je velkorysý.
Kdo by nemiloval bublinky? Ty se však mohou velmi rychle ztratit, pokud je víno vystaveno kyslíku. Chcete-li uchovat perlení co nejdéle, zvolte vysokou sklenici flétnu. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé sledování bublinek vína a také pro vytvoření bohaté pěny při nalévání. S objemem 350ml máte jistotu, že vám víno nepřeteče mimo. Můžete se na dně sklenice setkat s malým zářezem, který podporuje perlení.
Menší sklenice s úzkým hrdlem typu tulipán jsou pro vína s vyšším obsahem alkoholu vhodnou volbou. Aroma z nich nevykroužíte tak rychle, a mimoto se vychutnávají po doušcích. Objem proto zpravidla postačí 150ml.
( * Fortifikované víno – je víno dolihované. Při procesu výroby se v určitém okamžiku začne postupně přidávat vinná pálenka. Tímto krokem se zastavuje kvašení, zvýší se významně alkohol a zůstane přírodní sladká chuť. Většina ho zná, je to Portské. Víte jaké jsou druhy a rozdíly mezi portským? Přečíst si můžete zde.)
Pokud máte pochybnosti o tom, jaký tvar sklenice je nejvhodnější, zvolte univerzální. Tyto sklenice mají uspokojivý prostor, který umožňuje vínu dýchat. A zároveň vám dovolí vnímat většinu vín naplno. Skvělá universální sklenice je z kolekce Auriga a nemusíte dělat žádné kompromisy.
Konečná volba bude bezesporu záležet i na vašich estetických požadavcích či preferencích. Výše uvedené rady na výběr sklenice berte jako možné návrhy.
A nakonec pamatujte, že:
Vřele vám doporučuji zkuste si jedno víno nalít do různých typů sklenic. Nebojte se experimentovat. Sami si to vyzkoušejte. Rozdíl ucítíte takřka ihned. Vyberte si následně tu sklenici, z níž vám víno chutnalo nehledě na aktuální trendy.
Musím se vám přiznat, že já se nechala unést a mé oblíbené sklenice jsou ze sklárny Květná. Ruční výroba zde probíhá neuvěřitelných 230 let a speciálně kolekce Auriga je nadčasová a pro mě dokonalá.
Přeji ať si víno vychutnáte nejen v odpovídající sklenici, ale hlavně v dobré společnosti ❤️.