BLOG

Jsou vaše chuťové buňky připravené na rozmazlování?

Poznejte 7 důvodů, proč zařadit Portugalsko na váš degustační seznam. V dobách dávno minulých se Portugalci plavili do celého světa, aby ho objevovali, šířili křesťanskou víru a také ze svých cest přivezli zpět nejrůznější poklady.  Vydejte se i vy na pomyslnou cestu kolem světa plnou chutí a vůní, které vás pohladí nejen duši, ale především rozmazlí chuťové pohárky. Teď je ten...

Oranžové víno není žádný aprílový žertík

Myslím, že každý slyšel o tom, že existují oranžová vína, ale už jste je někdy ochutnali? Existuje řada názorů a doporučení, proč je určitě ochutnat. Jasné je, že oranžové víno není pro každého. To je patrné po prvním doušku. Ale věřím, že vína jsou o objevování nových chutí a o sdílení zážitků z jejich degustace.  Nedávno jsem se zúčastnila ochutnávky, kde...

Recept – Kohout na víně

Přidávám slíbený recept na kohouta, jak jinak než na víně Ingredience: ( Ne vše jsem měla zvážené, tedy vařte podle intuice:) Kohout  cca 3kg Víno červené – 0,75l – Assobio 2017 Mrkev 3-4ks  Petržel 1ks Celer 1ks (menší nebo 1/2 většího) Cibule 2ks Česnek 4 stroužky Tymián – 5 větviček Rozmarýn – 2 větvičky Bobkový list –...

Na zelený čtvrtek patří zelené víno neboli portugalské Vinho Verde

Proč okamžitě vyzkoušet Vinho Verde? Protože ho všichni to milují! Samotný název Vinho Verde nebyl nikdy plně vysvětlen. Oblast je největší DOC oblastí v Portugalsku a je barvy svěže zelené.  Produkovaná vína se pijí tradičně co nejdříve po sklizni. Slovo „zelený“ tak zřejmě symbolizuje mládí a svěžest. Vína jsou většinou lehká s nižším obsahem alkoholu, ale setkáte se i plnotučnější...

Recept na pečené kaštany

Už jste doma zkoušeli péct kaštany? Jejich hlavní sezóna začíná ke konci roku. Mnoho z nás se s nimi setkalo na vánočních trzích, kam právem patří a kam na ně rádi chodíme. Doba adventní je za dveřmi a v obchodech jsou právě teď k dostání. Tak proč si je nezkusit připravit i doma. Je to opravdu jednoduché. Samotné pečení trvá kolem půl hodiny. V obchodě je...

Caesar salát s krevetami a opečenou slaninou

Připravila jsem pro vás sérii osvědčených lehkých receptů a vín, která nám chutnají. Dnes si připravíme první recept. V teplých dnech se nikomu moc vařit nechce a salát je ideální volba. Víno si vychladíme na 10°C. Caesar salát s krevetami, opečenou slaninou a parmezánem v kombinaci s vínem Riesling  2015 Potřebujeme: římský salát parmezán v celku slaninu plátky krevety, již uvařené, velikost střední bílé...

Grüner Veltliner – národní poklad Rakouska

Na Zelený čtvrtek jsem si pro vás připravila informace o nejrozšířenější odrůdě Rakouska – Veltlín zelený. V naší vinotéce ve Zlíně při této příležitosti proběhla ochutnávka 5ti vzorků z vinařství Hebenstreit.  A co se hosté zajímavého dozvěděli? Milovníci rakouského vína znají Weinviertel, je to pojem mezi regiony. Plocha přes 13 tisíc hektarů je osázena vinohrady a na 8,5 tisících...