Už jste doma zkoušeli péct kaštany?
Jejich hlavní sezóna začíná ke konci roku. Mnoho z nás se s nimi setkalo na vánočních trzích, kam právem patří a kam na ně rádi chodíme. Doba adventní je za dveřmi a v obchodech jsou právě teď k dostání. Tak proč si je nezkusit připravit i doma.
Je to opravdu jednoduché. Samotné pečení trvá kolem půl hodiny.
- V obchodě je potřeba vybrat ty tvrdší a větší kusy.
- Doma je namočíte do studené vody na 2 hodiny, tímto podpoříte snazší sloupnutí spodní slupky. Pak si předehřejete troubu na 200°C.
- Na plech dejte papír na pečení.
- Kaštany nakrojíte zoubkovaným nožem do kříže zhruba do třetiny, je to důležité pro jejich otevření při pečení.
- Posolíte hrubozrnnou solí a necháte v troubě cca 30min.
- Po 15 minutách ucítíte nasládlou vůni a měla by se začít otevírat horní hnědá slupka.
- Pro zlepšení chuti a hladší loupání před vytažením z trouby potřeme máslem a pak kaštany nejsou tak suché.
- Po 25 min vypnete troubu a necháme cca 5 min dojít.
- Pak překlopíme do misky a pozor na prsty ať se nespálíte.
Dobrou chuť.
Náš tip: pečené kaštany si vychutnáte v kombinaci s hutnějším červeným vínem.