Recept – Kohout na víně

Přidávám slíbený recept na kohouta, jak jinak než na víně

Ingredience:

( Ne vše jsem měla zvážené, tedy vařte podle intuice:)

  • Kohout  cca 3kg
  • Víno červené – 0,75l – Assobio 2017
  • Mrkev 3-4ks 
  • Petržel 1ks
  • Celer 1ks (menší nebo 1/2 většího)
  • Cibule 2ks
  • Česnek 4 stroužky
  • Tymián – 5 větviček
  • Rozmarýn – 2 větvičky
  • Bobkový list – 4 lístky
  • Nové koření – 8 kuliček
  • Pepř černý – 8 kuliček
  • Balsamikový ocet – 5 polévkových lžic
  • Slanina 200g
  • Máslo 125g
  • Sůl a pepř
  • Vývar kuřecí 1,2 litru
  • Maliny 125 g
  • Hříbky (malé praváky)

Jak postupovat? 

Nejprve si kohouta rozpůlíme. Posolíme a opepříme. Nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kostky, cibuli nadrobno a vložíme na dno pekáčku. Prolisujeme si česnek a potřeme na kohouta. Obložíme větvičkami tymiánu a rozmarýnu.  Na dno přidejte i bokový list, nové koření a celý pepř. Toto vše zakápneme balsamikem, položte kohouta a zalejeme cca 0,5 litru vína. Zbytek jsem si vypila 🙂 Rozpustíme půlku množství másla a kohouta jím přelijeme. Necháme marinovat  min 24h. 

Na druhý den večer si nachystáme vývar a dozlatova opraženou slaninu. Přidáme do pekáčku a přes noc pomalu pečeme na 100ºC. Já jsem nechala takto na 12h, cca do 10 dopoledne. Pak vytáhneme kohouta z pekáčku a vložíme zpátky na plech do trouby, aby byl v teple.  Z pekáčku nezapomeneme vybrat bokový list, kuličky nového koření a snítky od bylinek. Zbytek zeleniny a bylinek rozmixujte tyčovým mixérem. Pak si vezměte jemné sítko a propasírujte do hrnce, kde dál vaříme až na konzistenci omáčky. Trochu toho výpeku si dejte stranou a tím ještě poléváme kohouta pak při dokončení. 

Dále si na pánvi na másle dozlatova opečeme hříbky. Trvá to krátce. Po dobu vaření omáčky zvýšíme troubu na cca 180ºC a kohouta poléváme odloženým výpekem. Jde už velmi pěkně od kosti a téměř se rozpadá. Jakmile je omáčka pěkně hladká a kohouta máme vykostěného, přidáme maliny krátce prohřát do omáčky. Moc již nemícháme,  jinak se maliny rozpadnou. 

Servírujeme ihned. Maso na talíři zalejeme omáčkou a přidáme hříbky. Kdo nemá rád hříbky může si zaměnit za cibulky naložené v balsamikovém octu. Je to také výborná kombinace chutí. 

Víno doporučuji Quinta dos Abibes Reserva 2013. Výborně doprovází chuť kohouta. Ta je delikátní a malinko připomíná bažanta. Pečte opravdu pomalu.  Vyplatí se to. A pak nám do skupiny dejte vědět, jak se vám povedlo. 

DOBROU CHUŤ 🙂

Komentáře